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Competition Timeline 
 
Q1: Our organization did not attend the pre-application webinars. Are we still eligible to 
apply? 
A1: As stated in the Request for Applications (RFA), each interested organization that intends to 
apply must have at least one representative attend one of the two pre-application webinars. 
This year, these webinars were held on June 8 and 9, 2023. Webinar attendance was tracked 
electronically via GoToWebinar. If a representative from your organization did not attend one 
of the mandatory pre-application webinars, your organization is not eligible to apply under this 
grant competition. 
 
Q2: Will applicants receive confirmation of receipt after submitting the Intent to Apply form? 
A2: Yes. The required Intent to Apply form was due on Friday, June 9, 2023. Applicants should 
have received a confirmation email from the Office of the State Superintendent of Education 
(OSSE). If you did not receive a confirmation email, please forward the original email with the 
Intent to Apply form to Marie Hutchins at Marie.Hutchins@dc.gov. 
 
Q3: When will awarded applicants be able to begin conducting program activities and 
expending grant funds? 
A3: OSSE anticipates making awards no later than Aug. 30, 2023. The award period will be two 
years from the date the awards are announced. Awarded applicants may begin to obligate 
grant funds as early as the award date but are not required to begin program activities 
immediately. 
 
 

Resources 
 
Q1: Where can I find more information about eligibility, the scoring rubric and other 
competition details? 
A1: Please carefully review the NOFA and RFA on OSSE’s website prior to beginning an 
application for funding under this competition. 

 
 

Eligibility 
 
Q1: Our organization is a former SOAR Facilities grantee. Are we eligible to apply? 
A1: Yes. Former grantees of the SOAR Facilities grant or other SOAR Act grantees are eligible to 
apply. 

 

https://osse.dc.gov/sites/default/files/dc/sites/osse/page_content/attachments/RFA_FY23%20SOAR%20Facilities%20%28Rev%29.pdf
mailto:Marie.Hutchins@dc.gov
https://osse.dc.gov/sites/default/files/dc/sites/osse/page_content/attachments/NOFA%20-%20FY2023%20SOAR%20Facilities%20Rev.pdf
https://osse.dc.gov/sites/default/files/dc/sites/osse/page_content/attachments/RFA_FY23%20SOAR%20Facilities%20%28Rev%29.pdf


 

Q2: If a local education agency (LEA) has already occupied a building for a number of 
years, may those years count toward the 50 years for the 50-year lease requirement? 
A2: Yes. As stated in the RFA Section 1.6 (Eligibility), an eligible applicant must own the 
facility being supported by the proposed project or have a lease of at least 50  years. This 
requirement applies to the total length of the lease, including prior years that the 
applicant has occupied the facility. Awarded applicants will be required to provide site 
control evidence of the facility (e.g., lease agreement) within 180 days of the award. 
 
Q3: Can option years stated in the lease agreement count toward the 50-year lease 
requirement? 
A3: Yes, the 50-year lease requirement may include option years. Awarded applicants will be 
required to provide site control evidence of the facility (e.g., lease agreement) within 180 days 
of the award. 
 
Q4: If two LEAs share a facility, can they apply for a SOAR Facilities grant? If so, does one 
of the LEAs need to apply on behalf of both LEAs? 
A4: An LEA that is co-located in a facility with another LEA may apply for a SOAR Facilities grant 
that will benefit both LEAs (e.g., remodeling shared outdoor spaces). Only one LEA will be the 
applicant and the applicant must meet all eligibility requirements outlined in the RFA. The 
award amount may not exceed $750,000. 
 
Q5: Can an LEA apply for more than one project under the same application (i.e.,  
renovations at two different campuses)? 
A5: Yes, an LEA may request funds for multiple projects under one application. Both projects 
must be fully described in the narrative. The total award amount may not exceed $750,000.   
 
Q6: Are adult charter schools able to apply for the FY23 SOAR Act Facilities Grant? 
A6: Yes. An adult charter school may apply for the FY23 SOAR Act Facilities Grant provided it 
meets the stated eligibility requirements in the Request for Applications (RFA) (see Section 1.6). 

 
Q7: We received the FY21 Public Charter School (PCS) Re-opening Facilities grant with 
continuation in FY22. Are we still eligible to apply for the SOAR Act Facilities grant 
competition? 
A7: Yes, grantees of the PCS Re-opening Facilities grant are eligible to apply.  
 
Q8: Is it possible to request a grant for two to three smaller projects, but only receive 
funding for one? Will OSSE award all or nothing?   
A8: OSSE may award an applicant less than the total requested in the application. In this case, 
an application and budget amendment would be required, and the applicant could choose 
which smaller projects to include in the final budget. Applicants may also choose to turn down 
the grant if awarded less than the total requested. 

https://osse.dc.gov/sites/default/files/dc/sites/osse/page_content/attachments/RFA_FY23%20SOAR%20Facilities%20%28Rev%29.pdf


 

 

Grant Application and Priorities 
 
Q1: Are there funding priorities for the FY23 SOAR Facility Competition? 
A1: Yes. Funding priority may be given to LEAs that have never received a SOAR-funded 
competitive facilities grant (see RFA section 4.2). However, projects may still be considered for 
funding even if they do not meet the funding priority. 
 
 

Enterprise Grants Management System (EGMS) 
 
Q1: Where should I go if I have questions about EGMS or have a technical issue? 
A1: Potential applicants may contact the EGMS help desk by calling (202) 719-6500 or emailing 
osse.callcenter@dc.gov. 
 
Q2: Does the 2023 Central Data application need to be fully approved prior to submitting an 
application under this competition? 
A2: No. Applicants must complete all sections of the Certifications and Assurances tab within 
the Central Data application for 2023 in EGMS; however, the full Central Data application is not 
required to be submitted or approved prior to submission of an application for the SOAR 
Facility grant. 
 
 

Budgeting and Allowable Costs 
 
Q1: Are creating outdoor classroom space and handicap ramps considered permissible uses of 
funds? 
A1:  Yes, creating outdoor classroom space and handicap ramps are permissible under the SOAR 
Facilities grant. 
 
Q2: Are any grant funds awarded upfront? Or is the entire award based on approved 
reimbursements? 
A2: All OSSE grant funds are provided on a reimbursement basis. Grantees must submit a 
reimbursement request to OSSE in EGMS after expenditures have been incurred and paid 
by the LEA. 
 
Q3: Can funding be used to cover equipment costs and/or related expenses for 
renovated facilities? 
A3: Equipment (defined as having a per-unit cost of $5,000 or greater) is allowable under 
the grant if it meets the purpose of the grant program as stated in the RFA (section 1.2). 

https://osse.dc.gov/sites/default/files/dc/sites/osse/page_content/attachments/RFA_FY23%20SOAR%20Facilities%20%28Rev%29.pdf
mailto:osse.callcenter@dc.gov


 

 
Q4: If we are planning construction for summer 2024 and we have not done the Request for 
Proposals, how do we handle the budget since we don't have specifics, proposals or a 
contractor who can provide that information yet? Should we make an educated estimation?    
A4: The LEA should conduct market research to provide an estimate in the budget. If awarded, 
the LEA will have opportunities to make budget amendment(s). 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


